Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W tym pomyśle chyba nie chodzi o to byście sobie posty nabijali jakimiś głosami, tylko by to ktoś ogarnął, zorganizował i rozpoczął .
Jak zwykle proponuję by pomysłodawcy zakasali rękawy a nie "ja daję pomysł, ktoś niech go wykona".
Owszem nie chodziło mi o nabijanie postów ale chciałem w ogóle sprawdzić czy taki pomysł ma sens i jak zostanie przyjęty.
Widzę że chętnych nie brakuje a pewnie z czasem ich przybędzie.
A jeśli chodzi o realizację tego pomysłu to do niej potrzebujemy m.in takich Użytkowników jak Ty Vitez :P z wiedzą i doświadczeniem którzy by nam pokazali jak coś zrobić i dali konkretne zadanie tak jak pisał robgr85.
Myślę że początek i ukierunkowanie będzie najgorsze a potem już będzie lżej.
Dlatego żeby nie było bez konkretów chciałbym zaprosić do współpracy wszystkich doświadczonych użytkowników w tym Ciebie Vitez.
można by pójść krok dalej, szlakiem ludzi z strobist.com,
są zadania/misje z wymaganiami, np.
1. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf. Bez flasha ani żadnych dodatków'
2. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, jeden reflektor'
3. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, jedna lampa flash'
4. 'portret w plenerze - aparat, model, fotograf, lampa flash + reflektor'
itd.
Robert
Generalnie to uważam to za super pomysł, z chęcią się dołączę ale jest jedno "ale". Co jeśli posiadam na użytku jedynie aparat i dwa obiektywy. Nie posiadam blend ani tym bardziej lampy Pewnie zaraz ktoś napisze "to nie weźmiesz udziału akurat w tym zadaniu" jednak obawiam się, że większość zadan będzie wymagała posiadania osprzętowania większego niż to body + dwa szkiełka. To już chyba wolałabym aby pokazano zdjęcie opisano jakie ISO, szkło, czas, przysłona itd... a pozostałe braki niech uczniak uzuepłni swoją pomysłowością, kreatywnością. No bo chyba nie chodzi o to żeby dokładnie kopiować, ustawiając sobie takie a takie przysłony i czas i koniec tylko aby sugerując się tymi danymi uzupełnić braki np w oświetleniu, sprzęcie które zastaliśmy przy próbie naśladowania.
Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
A jeśli chodzi o realizację tego pomysłu to do niej potrzebujemy m.in takich Użytkowników jak Ty Vitez :P z wiedzą i doświadczeniem którzy by nam pokazali jak coś zrobić i dali konkretne zadanie tak jak pisał robgr85.
Myślę że początek i ukierunkowanie będzie najgorsze a potem już będzie lżej.
Dlatego żeby nie było bez konkretów chciałbym zaprosić do współpracy wszystkich doświadczonych użytkowników w tym Ciebie Vitez.
Myślę, że na początek można wziąść zadanie Van'a
Ja nie mam na to czasu. Mam dość roboty z moderowaniem forum oraz w real life, więc tylko tu przypilnuję by inicjatywa poszła w dobrym kierunku a nie nabijania postów "jestem za" .
Pozwole sobie coś zasugerować; na podstawie własnych doświadczeń, wiem, że największym przyjacielem a tym samym czasami wrogiem fotografa jest światło. Portret, (moda) to to z czego się utrzymuje, i doskonale pamiętam jak 11 lat temu dość poważnie rozpocząłem zabawe z fotografią. Nie zawsze portret uratuje ładna modelka (model), czy ciekawy kadr, zdarzają się sytuacje kiedy przychodzi do nas niezbyt atrakcyjna dziewczyna, chce kilka zdjęć, ba, na dodatek oczywistym chyba jest, że mają się podobać;-) PS to jedno, zrobienie z niej kogo innego, to nie problem, jednak nie wszyscy tego sobie życzą. I właśnie w tym momencie okaże się czy potrafimy operować światłem, ponieważ właśnie światło, pozwoli nam coś ukryć coś uwydatnić, odwrócić od czegoś uwagę lub ją na czymś skupić. Na początku zabawy z portretem, gorąco polecam opanowanie umiejętności operowania światłem, za pomocą dostępnych w sklepach lub samodzielnie wykonanych: blend, ekranów, dyfuzorów. Powiem szczerze, że nie przeglądałem działu "zrób to sam" ale inf. na ten temat jest masa! I nie jest trudne wykonanie tego samemu, niezależnie od płci.
Osobiście na początku odradzał bym korzystanie z flasha, tym bardziej wbudowanego, ja osobiście używam naprawdę w sporadycznych przypadkach i wyzwalaniem innych lamp, jednak najlepsze jest światło odbite rozproszone, (o czym już wcześniej wspomniano) i strzelanie lampą bezpośrednio w twarz (poza doświetlaniem) zdecydowanie odradzam. Mamy już prawie wiosnę, szukajcie cienia (co nie znaczy, że słońce to wróg ale o tym w kolejnych odcinkach), korzystajcie z blend, wyjdzcie z domów (i nie w samo południe) świeże powietrze pobudzi Wasze szare komórki, kombinujcie, pewnych informacji nie da się przekazać, trzeba tego samemu doświadczyć, jak odbijać czym, (kolor, rodzaj, rozmiar) to wszystko ma wpływ na efekt końcowy, nie ma niestety złotego środka, dlatego na pytanie: "Co będzie jeśli użyjemy blendy srebrnej i złotej...", brak konkretnej odpowiedzi, wszystko zależy od tego, jakie są warunki, w jaki sposób ich użyjemy, jaki jest ich rozmiar i odległość .... Moim zdaniem to bardzo istotne podstawy, plener plus zabawa z modyfikatorami, jeśli uda się Wam to opanować to przejście do warunków całkowicie kontrolowanych (studio) nie sprawi Wam problemów, a wręcz przeciwnie, doświadczenia z modyfikowaniem (operowaniem) światłem, bardzo Wam pomogą, i pozwolą na wybieganie poza stereotypy, jeśli chcemy być najlepsi, musimy być "elastyczni" w tym co robimy, a to miłe jeśli ktoś nas wypatrzy w "tłumie" i doceni naszą prace włożoną w tym wypadku w fotografię.
Jest tu sporo osób na których warto się wzorować, słuchać ich porad i uwag.
Podstaw teoretycznych nie da się przeskoczyć, jednak potem pozostaje już tylko wykorzystać posiadaną wiedzę i wprowadzać ją w życie, czyli; ćwiczyć, ćwiczyć,.... a jak już dojdziecie do perfekcji to proponuje zmienić lekarza, bo ten Was oszukuje;-)
Myślę, że wklejanie zdjęcia i podawanie wszystkich parametrów i warunków jest bez sensu bo to nie jest duża sztuka wyjśc i zarobi fotkę dokładnie taką samą jak sie już wszystko od razu wie. Proponuję raczej wkleic zdjęcie i podac aprat + obiektyw a resztę niech już sobie każdy dobierze eksperymentalnie - wtedy wg. mnie lepiej zrozumie pewne zasady bo zobaczy jak musi co byc ustawione i zrobione aby taki efekt uzyskac a to bardziej zapada w pamiec niż isc, pstryknac i wyjdzie za 3razem ale za tydzień nie będzie się pamiętac co się zrobiło... Zadania to też wg. mnie bardzo fajny pomysł. Ja się złapałem na tym, że łatwiej mi się robi zdjęcia do tematu. Mam temat, obmyślam pomysł/y i idę w miasto i szukam. Po drodze powstają nowe innowację albo zupełnie nowe pomysły i tak powstały moje najlepsze zdjęcia... Tylko trzeba kogoś mądrego, żeby wymyślił tematy i zebrał jury. Potem to juz pójdzie z górki raczej :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Myślę, że wklejanie zdjęcia i podawanie wszystkich parametrów i warunków jest bez sensu bo to nie jest duża sztuka wyjśc i zarobi fotkę dokładnie taką samą jak sie już wszystko od razu wie. Proponuję raczej wkleic zdjęcie i podac aprat + obiektyw a resztę niech już sobie każdy dobierze eksperymentalnie - wtedy wg. mnie lepiej zrozumie pewne zasady bo zobaczy jak musi co byc ustawione i zrobione aby taki efekt uzyskac a to bardziej zapada w pamiec niż isc, pstryknac i wyjdzie za 3razem ale za tydzień nie będzie się pamiętac co się zrobiło... Zadania to też wg. mnie bardzo fajny pomysł. Ja się złapałem na tym, że łatwiej mi się robi zdjęcia do tematu. Mam temat, obmyślam pomysł/y i idę w miasto i szukam. Po drodze powstają nowe innowację albo zupełnie nowe pomysły i tak powstały moje najlepsze zdjęcia... Tylko trzeba kogoś mądrego, żeby wymyślił tematy i zebrał jury. Potem to juz pójdzie z górki raczej :-D
podawanie parametrów, metod rozstawienia lamp/blend/itd szczególnie na początku zabawy ze światłem dużo pomaga. Bynajmniej według mnie. Nie musi być to tylko pomoc dla ludzi kopiujących pomysły innych (jak już ktoś napisał prawie wszystko jest w fotografii już odkryte... i nie ma sensu taranować otwartych drzwi).
Potrzebna osoba chętna do wpółpracy, najlepiej portrecista... wydaje mi się że same tematy mogłyby poprzedzać proste lekcje. Jeden temat/lekcja na miesiąc, aby nie było zbyt dużo roboty dla prowadzących.
zdjęcia portretowe do puli flickr możnaby dodawać z ograniczeniem np 3foty/dzień (w oczekiwaniu na komentarze innych ludzi z grupy), a te konkursowe oznaczać dodatkowo jakimś szczególnym słowem kluczowym.
Ktoś wyżej pisał że nie wszyscy mają zewnętrzne lampy itp sprzęt. No fakt. Niemniej jako reflektory i inne można przystosować materiały dostępne w supermarketach...
...ja tam zawsze parę zdań naskrobać mogę, kulisy powstawania moich zdjęć nie są tajemnicą, wiedzą lubię się dzielić tak że nawet mapkę sytuacyjną mogę naszkicować, jak by to komuś mogło pomóc ...
proszę tylko wskazać które -> flickr
VanMurder mnie to ciekawi oswietlenie w calej serii z Octavia ;-) Wiem ,ze to duza zasluga slicznej modelki ;-) ale swiatlo tez tam gra wazna role.
Jedno z przykladowych http://www.flickr.com/photos/adammph...7594486253560/
Oktavia leżała na bruchu na plażowym ręczniku w typowej plażowej pozycji np podczas ogladania magazynu lub czytania ksiażki (wazne by pozycja była wygodna dla modelki, bo każdy dyskomfort widać na twarzy), majowe słonce było ok 1.5 h przed zachodem, czyli nie miało jescze żółto-pomarznczowego zabarwienia i było dosć męczące dla oczu modelki, poprosiłem Octavię by miała cały czas zamkniete oczy i otwierała je tylko na czas zdjecia - by wykluczyć mrużenie lub łzałwienie. Ja równierz leałem na brzuchu - przy portretach kobiet zawsze staram sie robić zdjęcia z wysokosci biustu - w tym przypadku musiałem płasko leżeć na ziemi i wszpierać obiektyw na lewym przedramieniu, z prawej strony w połowie dystansu między mna a modelką, przykucał mój asysten trzymajać złota blendę o średnicy ok 1m nieco powyżej głowy modelki, starał sie utrzymywać blendę jak najbliżej Octavi, ale na tyle daleko by nie wchodzić mi w kadr ... poniżej primitywny szkic obrazujący całą sytuację z góry
Dzieki wielkie Vanmurder, ech juz chce mi sie kabinowac ze swiezo zakupiona blenda ,ale pogoda taka ,ze nic tylko nocne fotki robic ;-) Zakupilem sobie uchwyt do blend bo niestety nie dyzponuje 3 osoba ktora mogla by ja trzymac ;-)
Jedno jeszcze pytanie ostrzenie na oczy ? ;-)
Nadal potrzebne osoby potrafiące jakoś rozpisać plan 'zadań' oraz ewentualnie lekcje.
Fajnie byłoby aby któryś z was, doświadczonych portrecistów nagrał sesję portretową na video (oczywiście tłumacząc co jak i dlaczego) i zamieścił na youtube (i oczywiście podał link na PW/tutaj).
Słuchajcie drodzy moi canonboardowicze. Mam sfotografowaną książkę FOTOGRAFIA PORTRETOWA Davida Wilsona. Mogę udostępnić na zasadzie półoficjalnej nikt nic nie wie. Mankamentem jest to, że pstrykałem ją Compactem z flashem a papier był połyskowy i wiadomo co. Zainteresowani? Czy nie bardzo. Jest to poradnik
Apropo książki NG "Ludzie i portrety" - warto popytać w miejskich lub wojewódzkich bibliotekach bo tam takowe bywają i można je wbrew pozorom śmiało wypożyczyć. Inne części tej serii ”Sport”, ”Ptaki”, ”Krajobrazy” również są dostępne.
Ja wiem, że biblioteki nie są może już oblegane tak jak kiedyś, ale można w nich znaleźć całkiem niezłe książki o fotografii , Niektóre chyba tanie nie są, bo trzeba zostawić kaucje zwrotną :wink:
Komentarz