Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 156

Wątek: Która lampa błyskowa

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie Która lampa błyskowa

Witam!

Potrzebuje pomocy jak w tytule. Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej do 20D. Kiedyś miałem Nikona i Sb-800 taki zestaw był niezły. Teraz Canon i właśnie jaka lampa?
    Ponoć Canon to Canon i w grę wchodzi 580EX (II), ale są też alternatywy. Sigmy nie biorę pod uwagę, ale Metz 58 AF-1 jest niezły i 2 palniki robią wrażenie.
    Nie wiem tylko jak współpraca Canon -> Metz czy nie będzie prześwietlać lub nie doświetlać.

Dodam, że sporo się naczytałem i nie widzę jakiś rozbieżnych zdań. Teraz moja decyzja jest uzależniona od waszych opinni.

Kusi mnie drugi palnik w Metzu! Pytanei do użytkowników jak on się spisuje powiedzmy jeżeli główny palnik skierujemy o sufit na mały dopali na wprost, mamy 2 błyski, modelujący i wyostrzający czy i w praktyce tak różowo to wygląda czy raczej ma kolce>
    Ostatnio edytowane przez gabrielr24 ; 21-02-2008 o 21:31

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać. Więcej i bardziej konkretnie już niebawem.

http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Mam metz-a 54 mz3, drugi palnik to mogę wykorzystywać tylko na automatyce lampy E-TTL wtedy nie działa nie wiem jak jest w 58 ale myślę że jest podobnie

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Chciałem Ci doradzić lampę dedykowaną ale z tego co pokazał Cichy to ten Metz 58 jest wart zastanowienia!
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Metz Mecablitz 58 AF-1 jest lepszy oraz co najważniejsze, tańszy, od Speedlite'a 580EX II.
    Pozdrawiam
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać.
    podoba mi się :-)

Szkoda że nie istnieje jakaś mała lampka (GN 12-15) z funkcją sterowania bezprzewodowego. Obrazowo, coś takiego:

Załącznik 4168

dlaczego takie? :-)
    ano dlatego, że od strony aparatu zazwyczaj nie potrzeba silnego błysku tylko lekki rozjaśniający cienie, natomiast przy odbijaniu światła męczące jest ciągłe kręcenie dużą głowicą przy zmianie kadru poziom/pion.

Mając małą lampę 'master' na aparacie mielibyśmy ten lekki błysk rozjaśniający, dodatkowo wspomaganie AF; natomiast duży palnik postawiłoby się gdzieś z boku i w moim odczuciu coś takiego byłoby o niebo wygodniejsze przy zmianach kadru poziom/pion.

W sumie to może trochę przekombinowałem ;-) , bo wystarczyłoby zrobić kukułkę jako 'master'; ale skoro Canon z uporem tego unika, to mogłby chociaż wypuścić urządzenie łączące w sobie ST-E2 oraz 220EX (aby było niewielkie i lekkie), natomiast dużą lampę spokojnie stawiałoby się gdzieś z boku, bo chyba nie ma wątpliwosci że główne światło (duży palnik) nie jest zbytnio mile widziane z kierunku aparatu :-)

Poza tym taka mała lampka 'master' byłaby też wg mnie bardzo przydatna dla 5D/1D(s) i sam bym się na taką skusił chyba :-)

Pomysłów mam mnostwo :-)
    Równie ciekawe byłoby, gdyby np. ten Metz miał duży palnik odłączany od 'bazy' i najlepiej jeszcze sterowany radiowo :-)
    ale coś takiego to chyba tylko w Erze
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-02-2008 o 10:13
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

szkoda ze wasia nie znalazl czasu aby dostosowac w koncu "jaskolke" do pracy jako master ze sterowaniem innymi lampami- jak by to ulatwilo prace, oraz koszty....... a to chyba jest do zrobienia skoro pentax i chyba nikon to maja, canon zawsze pozostaje w tyle szkoda
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    szkoda ze wasia nie znalazl czasu aby dostosowac w koncu "jaskolke" do pracy jako master ze sterowaniem innymi lampami-
    jakby się dało, to na pewno juz by to było - ale softem tego niestety nie załatwisz. Potrzebna jest jakaś komunikacja (podczerwień, radio) :-)

Zamiast tego ja mam projekt dla Metza :-)

Załącznik 4169
    Pozdrowienia, Tomek

Zablokowany

Domyślnie

Bierz EX-a, polecam 580 mkI. Koszt około tysiąca, a lampa świetna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Bierz EX-a, polecam 580 mkI.
    Na pewno, ale chodziłoby mi o to, żeby:
    1) nie miec niepotrzebnie takiej kobyły na aparacie (bo po co mi silny błysk z kierunku aparatu...?)
    2) nie kręcić ciągle głowicą przy odbijaniu światła i zmianie kadru pion/poziom.

na te chwilę mam 430EX (moze działać jako slave), postawiłbym sobie ją gdzieś z boku wycelowaną w sufit; natomiast na aparacie wystarczyłaby mi taka mała 220EX (albo "kukułka", ale tej akurat nie mam :-)), zeby tylko jeszcze dodatkowo sterowała bezprzewodowo slave'm
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-02-2008 o 12:00
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów