sherpa za 330zl a manfrotto z głowicą to 2x wiecej kasy..... eh...
sherpa za 330zl a manfrotto z głowicą to 2x wiecej kasy..... eh...
30D + 17-40 4L + + 70-200 4L 580EX
To manfrotto to chyba jednak troche wiecej kosztuje niz 2x sherpa.
Ostatnio edytowane przez Nicram ; 05-02-2007 o 22:33
jakieś D + sporo zapału
Ja mam Sherpę i mi elegancko utrzymywał się na wietrze z analogową, poczciwą Prakcticą - sporo waży![]()
Ogólnie statyw b. stabilny, porzadnie wykonany i tani jak na tę klasę - 320zł
hehe coraz bardziej sie przekonuje do Sherpy![]()
30D + 17-40 4L + + 70-200 4L 580EX
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 06-02-2007 o 19:07
"no wlasnie - "ale"" - ale kosztuje dużo, dużo więcej
Jeśli chodzi o statywy markowe, można powiedzieć, że obowiązuje jedna zasada: im cięższy, tym bardziej stabilny.
Przy wybieraniu mojego statywu, spędziłem wiele dni na chodzeniu po sklepach i giełdzie i obmacywaniu (takie zboczenie) wszystkich interesujących mnie statywów.
Dla mnie szczególnie ważna była stabilność głowicy i staywu.
Robię sporo zdjęć panoramicznych, więc sprawa stabilności statywu była dla mnie pierwszorzędna. Do moich zdjęć panoramicznych aparat umieszczony jest na szynie, która oddala go o kilkanaści cm od osi obrotu głowicy. Przy takich "konstrukcjach" cały układ drastycznie traci na stabilności.
Interesowałem się VelbonSherpą 600, Manfrotto 190 i 055. Wybór padł na ten ostatni.
Dlatego też, przed wyborem statywu radzę Ci pójść do sklepu, rozłożyć statyw, nakręcić na niego sprzęt, ustawić wszystko tak, jak planujesz tego używać i wyobrazić sobie, że stabilniej już nie będzie (wiatr, miękkie podłoże, twój pośpiech itp.).
Chodzi o to, że statyw musisz kupować do konkretnego rodzaju zastosowań i do sprzętu. Jeśli np. będziesz często używał go w terenie, przydatne mogą okazać się kolce, które możesz dokupić do manfrotto. Jeśli natomist będziesz używał aparatu bez gripa i lekkim obiektywem, albo cały zestaw będzie dobrze wyważony. Być może sherpa 600 będzie w sam raz.
Tez mam zamiar kupic statyw. Sherpa, prawdopodobnie, ze wzgledu na cene. Ale co z pozostalymi modelami sherpy. W sklepie obok mam Sherpa 200R. Bardzo sie rozni od 600?, bo niemacalem. I ktos wie co oznaczaja symbole, jesli wogole cos znacza. W internecie 600 R/F 119,99$ + 10,50 przesylka. W sklepie 200R 149$ + tax 8,75%. Co mam kupic?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm
Juz wiem co lepsze, jak wskazuje cena
http://www.shopping.com/xPO-Velbon-V...-Maximum-Heigh
Pozdrawiam - Szukam od godziny tanszych odpowiednikow: dynatran, assia, fancier. Ale nic szczegolnego nieznalazlem.
Pozostaje tylko:
http://www.shopping.com/xPO-Velbon-V...gs-SHERPA600RA
Ostatnio edytowane przez Woodart ; 03-04-2007 o 04:08 Powód: Automerged Doublepost
nikt tutaj nie wspomina o sherpie 750. Podoba mi się przede wszystkim ze względu na to, że jest mniejsza po złożeniu niż 600. A jak z jej stabilnością? Super byłoby, gdybym mógł ją gdzieś przetestować, niestety w okolicznych sklepach wszystko jest tylko i wyłącznie na zamówienie. Tego chyba już nie można nazwać sklepami :/
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L