Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Szybka decyzja - wybór 2 szkieł z 5 - pomocy:)

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Aberracja

Gdyby nie ta potworna Aberracja.
    Aberracja MOnstrualna

Następnie cudowna winieta do kolekcji - na pocieszenie tylko przy 12mm /
    ładne kółeczko
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 26-01-2007 o 17:05
    Pucha i słoki

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Gdyby nie ta potworna Aberracja.
    Aberracja MOnstrualna

Następnie cudowna winieta do kolekcji - na pocieszenie tylko przy 12mm
    Wykresy i tabelki swoje, a szkło w praktyce to swoje. Przed zakupem też sporo się naczytałem i naooglądałem. Przyznam szczerze, że bałem się trochę w/w wad, czy nie będą zbyt uciążliwe w użytkowaniu.

Po kilku już plenerach mogę śmiało stwierdzić ,że dobrze wybrałem. CA oszem jest, winieta również. Jednak lekkie przymknięcie i większość tych wad staje się niezauważalna a radość z focenia prawdziwym szerokim kątem jest ogromna :smile: .

Jeżeli śledzisz wątki to pewnie czytaleś o wadach i zaletach tokiny. Od siebie dodam tylko ,że obiektyw sprawia pancerne wrażenie i taki też jest. Świetnie wykonany, dobrze wyważony i przy tym ma całkiem kompaktowe rozmiary.

Po podpięciu go do 350D zestaw osiąga dobrą wagę i bez nawet bez gripa dobrze się trzyma. Podejrzewam ,że z 30D bedzie tylko lepiej.

Także jeżeli szeroko to Tokina, jak zoom z dobrym af'em to tylko 70-200 L . a tym brakiem 300mm sie nie przejmuj i tak rzadko się używa
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ah te testy ... szklo wlasciwie nie do uzytku moim zdaniem Zabraklo jeszcze dystorsji i pracy pod swiatlo na dobicie.

Proponuje jeszcze w ramach protestu przeciwko aberracjom i winietom usunac moja i Akustyka galerie jako propagatorow uzywania szkiel ktore "slabo" wypadaja w testach.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To fakt, ze Tokina 'sciemnia' na 12mm f/4 - widoczne to zwlaszcza we wnetrzach. Bezbolesnie sie to usuwa w dowolnym sofcie do RAW czy tez innym peesie. Aberracje zreszta tez.

W przeciwienstwie do winiety, CA jeszcze nie stwierdzilem. Moze nie mialem jeszcze wystarczajaco ekstremalnych warunkow. Ale tez takich nie szukam.

Plener to nie testy. Nie jest tak zle.

EDIT: Hie, hie - widze, ze koledzy maja podobne odczucia...

pzdrw
    5D

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    To fakt, ze Tokina 'sciemnia' na 12mm f/4 - widoczne to zwlaszcza we wnetrzach. Bezbolesnie sie to usuwa w dowolnym sofcie do RAW czy tez innym peesie. Aberracje zreszta tez.

W przeciwienstwie do winiety, CA jeszcze nie stwierdzilem. Moze nie mialem jeszcze wystarczajaco ekstremalnych warunkow. Ale tez takich nie szukam.

Plener to nie testy. Nie jest tak zle.
    A tabelki widziales ? Tabelki mowia ze cos jest to jest i wlasciwie nie da sie przez to zrobic dobrego zdjecia. Nie znasz sie i tyle

[troll mode=off]

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    A tabelki widziales ? Tabelki mowia ze cos jest to jest i wlasciwie nie da sie przez to zrobic dobrego zdjecia. Nie znasz sie i tyle

[troll mode=off]
    Oh sh...t - nie zauwazylem tego linka! Czemus mi to zrobil McKane... Koniec przyjazni z Tokina. A tak sie cieszylem...
    5D

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    pzdrw

Dokładnie tak. Zwykły rawshooter essentials 2006 usuwa aberracje od reki i otrzymujemy czyste fotki bez zbednego grzebania.

No ale idąć tropem testów to ja to szkło chyba powinienem używać jako podstawki pod kubek z kawą. Jedyne co użyteczne to średnica, taka sama jak mojego kubka
    pucha i grucha

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy Tokina nie ma problemów z FF lub BF? Czytałem, że niby nie ma i ostrzy w punkt. Tak jest u Ciebie?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

ErnestPierwszy naprawde konia z rzedem temu kto wypatrzy ff/bf na szkle 12-24. Musialby miec z 1 metr zeby to na zdjeciach bylo widac W kazdym razie jak nic takiego na swoim egzemplarzu nie zauwazylem. Jak do tej pory zaliczylem jedno ewidetne pudlo na ponad 2 tys zdjec

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

U mnie zyleta - zero przestrzelen. Na planach blizszych i dalszych. No problem.

Do tego fajne kolory i niezly rysunek. Reszta jak w poscie Scream'a (#12).
    Uzywam tego obiektywu w polaczeniu z 24-105 i jest git.
    5D

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów