Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Empiryczna prędkość zgrywania danych na Data Bank

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie Empiryczna prędkość zgrywania danych na Data Bank

Proponuję aby zamieścić informację nt. prędkości zgrywania danych z nośników CF na różnych typach data banków (image tank - jak kto woli nazywać). Liczmy prędkość w odniesieniu do 1GB (wiem, ze różne karty, różna pojemność i wynik moż być lekko uchybiony), czyli jeśli ktoś ma tylko karty 512MB to niech zgra jedną i pomnoży czas x2.

Rozpoczynam ten wątek, ponieważ nie znalazłem niczego podobnego na forum - dotychczas opisanego - a test 'na sieci' dają bardzo odmienne wyniki. Tak kupiłem swojego (pech chciał) - Level Image Tank III (nie polecam - i chyba nikt z forumowiczów, którzy go posiadają, również nie powie o nim dobrze) i się pomyliłem.. fatalnie... czas zgrywania karty bardzo mnie NIE ZADOWALA...
    Szukając czegoś szybszego i mniej awaryjnego - liczę na Waszę pomoc.

Proponuję pisać w następujący sposób:

-- TYP DATA BANKU
    -- POJEMNOŚĆ (GB)
    -- CENA (zł)
    -- PRĘDKOŚĆ ZGRANIA KARTY 1GB (lub po przeliczeniu)
    -- RODZAJ KARTY DO TESTÓW
    -- KOMENTARZ / UWAGI...

Zacznę może pierwszy - dla zachęty

--------------------------------------

-- Level Image Tank III
    -- 40GB
    -- 130zł + cena dysku
    -- 12min 32 sek / 1GB
    -- Kingston Elite Pro x40 1GB
    -- niska cena, duży wyświetlacz, dużo dodatków w pudle, ale bardzo awaryjny, brak pewności czy dane zostały zgrane (nie ma potwierdzenia, ani komunikatu, jedynie przestaje migać ikonka), słaba bateria, jeden importer na Polskę (+ czy -? sam nie wiem)
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

-- DIGI Mate II
    -- 60GB
    -- nie pamiętam, kupiłem z dyskiem (ceny na allegro)
    -- 6min 52 sek / 1GB
    -- Sandisk Ultra 1GB
    -- duży wyświetlacz, etui, bateria trzyma ok 8 GB zgrywania - w ciągu tygodnia

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a tu moje szczegółowe dane...

hmmmm mojego posta wycięło??? nie mogę go znaleźć, a dawałem dokładne dane...

jednak jest
    http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=vp2160

Pierwsze testy
    1. zrzut 223 plików, 966 MB z karty na tanka -> 8,44 min -> 1,84MB/s
    2. zrzut tego samego z tanka do kompa -> 110,9s -> 8,98 MB/s
    3. zrzut tego samego z karty za pomocą czytnika tanka -> 159s -> 6,08 MB/s
    czytnik jest najszybszy z tych które posiadam (tamte zrzucają od 5,6 do 5,9 MB/s)
    W trakcie zrzucania tank pokazuje % postęp zrzucania kolejnych plików a na końcu wyświetla podsumowanie, ile plików i czy z sukcesem zrzucił
    brakuje jak w digimate pokazania w obrazowy sposób jaki jest postęp w zrzucie całości
    brakuje także zasilacza samochodowego
    ale za to są bardzo fajne śrubokręciki w kształcie bryloczka...

Wytrzymałość baterii -> 11,3 karty 1 GB [kingston elite pro], zawartość 966 MB, 223 pliki
    po zgraniu 3,5 karty pokazał 2/3 baterii, po 6,3 karty pokazał 1/3 baterii, wyłączył się po zgraniu 11,3 karty, ostatnie 1,3 karty zgrywał pokazując wyczerpaną baterię...

dodam, bo to ważna informacja dla posiadaczy gówna pt. Level Image Tank III [miałem, dlatego tak o nim piszę] bateria nie wyczerpuje się sama z czasem, włączyłem tanka po 4 miesiącach nieużywania i wyswietlacz pokazał pełne naładowanie...
    Ostatnio edytowane przez Tytus ; 25-05-2006 o 14:27

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Digimate II
    HDD Samsung 60GB

Prędkość zgrywania na dysk - 961MB z karty 8 min 20 sek. Karta Kingston ElitePro 50x 1GB

Ilość kart zgranych na jednej baterii - Zrobiłem symulację tygodniowej wycieczki - zgrywałem po 2 karty dziennie , wytrzymał 7 dni - czyli 14 kart . Po wgraniu 14 karty dysk jeszcze rozkrecał sie , bank meldował o obecności karty ale wskaźnik baterii pokazywał 0 i nie próbowałem zaczynać zgrywania.

bank pokazuje ilość miejsca na dysku oraz typ i pojemność włożonej do czytnika karty. Pokazuje także postęp zgrywania w % oraz w postaci wykresu słupkowego. Nie pokazuje katalogów.

Katalogi - zakłada katalog CARDS a w nim podkatalogi dla każdego typu kart pamięci - np CF. Dla kart CF zakłada osobny katalog dla każdej zgrywanej karty opatrując go numerem - CF001 , CF002 itp. Zawsze zgrywa kartę do osobnego katalogu , nie nadpisuje jeżeli zawartość karty jest identyczna z poprzednimi.
    Nie ma mozliwości wyczyszczenia zawartości dysku z poziomu banku , trzeba robić to z komputera.

Cecha ( chyba charakterystyczna ) dla Digimate'a - nie bardzo chce współpracować z kompem jeżeli bateria nie jest naładowana w całości lub gdy nie jest podłączony do ładowarki. Wtedy podłączenie kabla USB nic nie daje - komp nie jest w stanie go znależć , czasami wykrywa tylko czytnik kart ale nie wykrywa wirującego ( to czuć ) dysku.
    Ostatnio edytowane przez Paweł Ubysz ; 25-05-2006 o 16:10
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
    Digimate II

Cecha ( chyba charakterystyczna ) dla Digimate'a - nie bardzo chce współpracować z kompem jeżeli bateria nie jest naładowana w całości lub gdy nie jest podłączony do ładowarki. Wtedy podłączenie kabla USB nic nie daje - komp nie jest w stanie go znależć , czasami wykrywa tylko czytnik kart ale nie wykrywa wirującego ( to czuć ) dysku.
    to ja dla odmiany dodam, że moje ustrojstwo ładuje się także przez USB, więc nawet jak zdechnie, to po podłączeniu pod kompa wraca do życia jak po podłączeniu życiodajnej kroplówki za co bardzo go lubię

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje ustrojstwo także ładuje sie przez USB ale widać wydajność pradowa USB jest trochę dla niego za mała. BTW- jako prąd można pociągnąć z USB ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
    Moje ustrojstwo także ładuje sie przez USB ale widać wydajność pradowa USB jest trochę dla niego za mała. BTW- jako prąd można pociągnąć z USB ??
    no to jak, ładuje przez USM a nie działa jak nie jest naładowany???

mój ma w tym celu dwie końcówki, by nie za bardzo przeciążać jednego gniazda, ale że i tak korzystam z przedniego panelu, który ma ostatecznie jeden slot w płycie, to olewam to

a ile daje prądu USB? raz zrobiłem spięcie, trochę iskrzy

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zgranie karty Sandisk UltraII 1GB, zapelnionej prawie rowno do polowy
    • CompactDrive PD7X (starszy model) - 1:49 (4.7MB/s)
    • CompactDrive PD70X (nowszy) - 1:13 (7.9MB/s)

Transfer z databanka do komputera:
    • PD7X - 3.7MB/s
    • PD70X - 7.2MB/s

Te ostatnie liczby moga byc troche niemiarodajne, bo sterownik USB pod Linuxem przesadnie (w porownaniu do Win) wydajnoscia nie grzeszy ;-)

W zaleznosci od warunkow, na jednym komplecie akumulatorkow (4x2200mAh) zgrywa:
    • PD7X: 5-20 x 1GB (ale te 5 kart to na 30-stopniowym mrozie w Pradze ;-))
    • PD70X: 10-30 x 1GB (ale raczej w strone tej wiekszej liczby)

Te wyniki sa troche slabsze niz te z http://fhoude34.free.fr/PortableHD_Main.htm , zapewne dlatego, ze mam wieksze dyski (80GB w obydwoch, 40GB w w/w tescie) i sa to raczej takie "z odzysku", niz dedykowane do databanka.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    no to jak, ładuje przez USM a nie działa jak nie jest naładowany???

a ile daje prądu USB? raz zrobiłem spięcie, trochę iskrzy
    Przecież napisałem. Aby komp rozpoznał dysk konieczne jest podłączenie ładowarki. Samo zasilanie z baterii i USB nie wystarczy. Co ciekawsze databank niepodpięty do komputera pracuje poprawnie - dysk się rozkręca , karta jest wykrywana a dane się kopiują nawet z prawie całkiem rozładowaną baterią.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów