Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon DPP Digital Lens Optimizer - nie działa u mnie na Win7

Domyślnie

To co jest na serwerach, to są pełne wersje programów, tylko instalator na początku sprawdza obecność w systemie poprzedniej wersji. Bo jakoś po formacie komputera, gdy mam goły system i nie chce mi się szukać płyt instalacyjnych, ściągam najnowszy "update" DPP i EOS Utility, wklepuję do rejestru dwa klucze i bez problemów instaluję potrzebne mi oprogramowanie.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Źle to wszystko wróży - oby nie okazało się,
    że jedynym wyjściem będzie reinstalacja systemu.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Dla ścisłości dodam, że na instalowanym DPP pod XP w podany przeze mnie powyżej sposób, DLO oczywiście działa.

Dopiero zaczyna Awatar Pichu
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shutter Zobacz posta
    To co jest na serwerach, to są pełne wersje programów, tylko instalator na początku sprawdza obecność w systemie poprzedniej wersji. Bo jakoś po formacie komputera, gdy mam goły system i nie chce mi się szukać płyt instalacyjnych, ściągam najnowszy "update" DPP i EOS Utility, wklepuję do rejestru dwa klucze i bez problemów instaluję potrzebne mi oprogramowanie.
    Zgadza się, ale bez modyfikacji rejestru są, to "tylko" update
    Canon EOS 500D, Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS, Canon EF 50mm 1.4 USM, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro, YN-565EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pichu Zobacz posta
    Zgadza się, ale bez modyfikacji rejestru są, to "tylko" update
    Kończąc OT: w sensie formalnym tak, ale pod względem zawartości i ostatecznego efektu w postaci plików, bibliotek czy wpisów do rejestru to jest to sam update jest w pełni kompletnym instalatorem.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Źle to wszystko wróży - oby nie okazało się,
    że jedynym wyjściem będzie reinstalacja systemu.
    Wg mnie nie będzie to konieczne, aczkolwiek pewnie będzie trzeba wyczyścić pliki które aplikacja sobie tworzy (np. w Documents and Settings).

Trzeba by zapuścić jakiś monitor systemu i analizować logi.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Talking Rozwiązałem problem

Dziękuję za wszystkie uwagi.
    Przeinstalowałem system "na czysto". Pierwszym programem zainstalowanym po postawieniu Windowsa był DPP. Digital lens optimizer działał poprawnie od początku, bez żadnych czarodziejskich zaklęć czy ustawiania specjalnych uprawnień. W miarę doinstalowywania kolejnych programów i optymalizowania Windowsa, po każdej zmianie sprawdzałem czy DPP jest w stanie dalej aktualizować dane obiektywów.
    W którymś momencie, pod sam koniec wielogodzinnej zabawy z instalowaniem wszelkich aktualizacji, peryferiów, kalibracji monitorów itp. DLO utracił zdolność instalowania danych korekcyjnych nowych obiektywów. Zainstalowane wcześniej oczywiście działały, ale próby zainstalowania nowych kończyły się tak jak opisałem w pierwszym poście. Tym razem byłem na to jednak odpowiednio przygotowany - cofnąłem ostatnie zmiany w systemie - wykasowanie kilku po-instalacyjnych śmieci w rejestrze i ...wyłączenie kolejnego "niepotrzebnego" programiku.
    To właśnie ten programik: Realtek Wireless LAN utility(jeden z kilku sterowników karty sieciowej czy coś) - jego dezaktywacja powoduje u mnie rzeczony problem z DLO i żadnych innych. Ponowne włączenie i DLO odzyskuje możliwość pomyślnej instalacji danych korekcyjnych - sprawdzałem kilkukrotnie.

Nie wiem na czym polega związek jaki ma działanie bądź nie tego sterownika z funkcjonowaniem aktualizacji DLO Canona, ale związek istnieje. Cieszę się, że to ogarnąłem

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    . To właśnie ten programik: Realtek Wireless LAN utility(jeden z kilku sterowników karty sieciowej czy coś) - jego dezaktywacja powoduje u mnie rzeczony problem z DLO i żadnych innych. Ponowne włączenie i DLO odzyskuje możliwość pomyślnej instalacji danych korekcyjnych - sprawdzałem kilkukrotnie.

Nie wiem na czym polega związek jaki ma działanie bądź nie tego sterownika z funkcjonowaniem aktualizacji DLO Canona, ale związek istnieje. Cieszę się, że to ogarnąłem
    Czy wyłączenie Realtek Wireless LAN utility nie powoduje przypadkiem rozłączenia kompa z internetem?
    DPP pobiera dane dla DLO przez internet.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1glider Zobacz posta
    Czy wyłączenie Realtek Wireless LAN utility nie powoduje przypadkiem rozłączenia kompa z internetem?
    DPP pobiera dane dla DLO przez internet.
    Nie wydaje mi się. Tego typu programy tak naprawdę nie są konieczne do działania sieci, tylko trochę ułatwiają konfigurację zielonym użytkownikom.
    W 99,9% wystarcza sam sterownik i mechanizmy wbudowane w Windowsa.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Dokładnie. Tego typu programiki robią to samo, co systemowe oprogramowanie do obsługi wifi, może tylko w bardziej kolorowej i przystępnej formie. Staram się unikać takich wynalazków z założenia, bo szkoda na nie RAM'u.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów