5DmkIII w praktyce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ypl
    Coś już napisał
    • 2012
    • 51

Panowie, sprzet bajka, jest duuuuzo lepiej niz myslalem. AF tak juz tutaj bylo pisane jest obledny. Trafia w naprawde ciezkich warunkach. Moje pierwsze wrazenia sa takie, ze Canon nas rozpiescil tym body. Spokojnie mogli dac AF z 1D MKIV i dopiero 5D MKIV dac tego z 1DXa
    Jezeli kogos stac to moim zdaniem nie ma sensu sie meczyc z 7D czy 5D mkII.
    5D MKIII, EF 24L 1.4 II, EF 70-200L 2.8 IS II
    R6 MKII, RF 15-35L 2.8 IS, RF 50 1.8 STM, RF to EF Adapter
    Sony a6500, Sony E 10-18 OSS
    GoPro 11

Komentarz

• Jano
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 41

Zamieszczone przez Czacha
      Przez moment w sklepie bawiłem sie 50/1.2 zapiętym do 5D3 - z tego co wczesniej pamietalem z 5D2 byl wolniejszy od 5/1.4 ale z bocznymi dzialal podobnie .. czyli w sumie nijak. Na 5D3 ostrzyl z kazdym punktem AF (krzyzowym, te nie krzyzowe mam wylaczone) i dzialal bardzo sprawnie, az bylem zaskoczony. Wszystkie strzaly (duzo ich nie zrobilem) byly w punkt.
      Dzięki za świetną wiadomość, 50/1.2 to mój ulubiony obiektyw ale z 5DII praca jest loteryjna i wolna.

Komentarz

• Flanel
        Początki nałogu
        • 2005
        • 300

Dla chętnych - zdjęcie kwiatka na rozmazanym tle w zaciemnionym pokoju - ISO 20 000 - wyłączone odszumianie w body - wołane surowo w LR 4.1

Ostatnio edytowany przez Flanel; 2188.

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Test szybkości kart
          the silence is deafening

Komentarz

• Flanel
            Początki nałogu
            • 2005
            • 300

Zamieszczone przez Flanel
            Wgrywam na dropboxa, będzie za godzinę ( ok 200 MB )

proszę

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

proszę
              Dziękuję.
              the silence is deafening

Komentarz

• takisefotograf

Mając 5d I nie chodziła mi po głowie wymiana na mk II,ale juz mk III kusi i to bardzo - przede wszystkim ze względu na "achy" nad AF-m.
                Dobrze,ze wkrótce lany poniedziałek - może jakis kubeł zimnej wody ostudzi zapędy takich jak ja amatorów

Komentarz

• kymaj
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 25

Flanel zassysam, dzieki bardzo!!
                  pięć de mark czy, dziewczyny Elki

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Zamieszczone przez Merde
                    Pamiętaj, że lany poniedziałek to tylko z Olympusem!
                    Oj, tam... Oj, tam... z Pentaxem też już można się moczyć
                    Pozdrówka!
                    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Marv84
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 292

Czytam i czytam ale nikt nie porównuje nowej piątki do 1Ds III? Ma ktoś może te dwie puszki i może napisać jak wypada nowa piątka w porównaniu do starej już jedynki?
                      L

Komentarz

• adrenag
                        Coś już napisał
                        • 2012
                        • 96

marv - ja doszedłem do wniosku że nie zmieniam. Dorzuć gripa, drugą baterię i masz 14-15k.
                        Dodatkowo migawkę mam jeszcze na większym zapasie gwarancji niż jak w nowym 5d3, wizjer ok 10% większy , nieco lepszy shutter lag (ok 40-50ms vs 60ms - nie wiem ile to w rzeczywistosci ma do siebie ale czasem mam wrazenie ze 1ds3 ma za delikatny spust migawki i zdjecia sie same robia ), pomiar punktowy z wybranego punktu, super rozłożone krzyżowe, 5fps vs 6fps to też niewiele zmieni, no i co tam jeszcze.. Aha w pakiecie zasilacz sieciowy i kozacka ładowarka, do 5d3 trzeba by było łożyć za te gadżety kolejne pareset zł.
                        Ogólnie widać że z serii 1 dużo rzeczy nabyło 5d3 co tylko może cieszyć

wyższe iso by się przydało jedynie ale w LR iso 3200 +1 ev też daje radę, a do video mam inny sprzęt, LCD mi się podoba bo widać z góry czy ostro czy nie, na nowych dokładnych ekranach masz często przekłamania (wydaje się że ostro a potem wywołujesz rawa i zdziwko).
                        Chyba będę czekał jeszcze 1-2 lata aż do pojawienia się używek 1dx

Sam widzisz co tu się w temacie dzieje. Ludzie się jarają że na 1.4 w nowej puszce jest większość trafionych. A my posiadacze starego poczciwego ds-a... moja sigma aż hula i trzęsie uszami z radości na 1.4 od zawsze z dowolnego punktu af
                        Ostatnio edytowany przez adrenag; 43999.

Komentarz

• 1glider
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 160

Pobrałem. Wielkie dzięki!

Komentarz

• arra
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1023

Zamieszczone przez takisefotograf
                            Mając 5d I nie chodziła mi po głowie wymiana na mk II,ale juz mk III kusi i to bardzo - przede wszystkim ze względu na "achy" nad AF-m.
                            Dobrze,ze wkrótce lany poniedziałek - może jakis kubeł zimnej wody ostudzi zapędy takich jak ja amatorów
                            Zawsze na początku są ochy i achy a jak będzie faktycznie to trzeba zaczekać i wyciągnąć średnią, albo samemu spróbować. Ja z 5d2 przynajmniej wiem, że na AFie nie mogę polegać, ale i tak jest lepiej niż w dowolnym Canonie jakiego kiedykolwiek miałem, jeżeli w mk3 jest tak jak tu sugerują niektórzy, czyli 95% powtarzalności na 1.4, to zaczynam zbierać kasę. Ale szczerze mówiąc jak znam Canona to nie wierze, że można zrobić tak pewny AF jak w Nikonie w tym segmencie, to nadal nie jest seria 1.

www.pbase.com/arra
                            R1+5D2
                            Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• rysz
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 271

Dla chętnych - zdjęcie kwiatka na rozmazanym tle w zaciemnionym pokoju - ISO 20 000 - wyłączone odszumianie w body - wołane surowo w LR 4.1

http://www.sendspace.com/file/j4e9dp
                              Z ciekawości pobrałem, otworzyłem i powiększyłem, żeby zobaczyć jak to wygląda.
                              Po ponownym dopasowaniu do okna przeglądarka windowsowa pokazała takie coś (z lewej początkowe, z prawej po powiększeniu i ponownym dopasowaniu):

Tak czy inaczej dla mnie marzenie, ale raczej nieosiągalne (przynajmniej na razie).

Nie daje rady z tą rozdzielczością?

Komentarz

• GoOrange
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 193

Mnie z kolei trzyma tylko jedna rzecz. Mam obawę że jeśli wyskoczą jakieś kwiatki z pierwszą serię to pewnie będą eliminowane w kolejnych (po cichu). Nie dość że zapłacę 13k a nie np. 10k to jeszcze będę testerem. Wiem że to przesada ale to jak serce i rozum... Powiedzcie mi jak bardzo się mylę...

Komentarz

Pracuję...