Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Problemy z autofokusem w 30D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta

A czy podobnie działa (a raczej nie działa) z wężykiem (lub gripem) ? Być może przycisk coś przerywa i w momencie, gdy trzymasz do połowy i przekadrowujesz, to traci połączenie i AF wyłącza się... Mógłbyś to sprawdzić ?
    Alex, bardzo sluszna uwaga!!!

Niestety, gripa nie posiadam, a jesli chodzi o wyzwalacz (nie mam na wezyka, a tylko bezprzewodowy, niecanonowski), to... ooops... zwyczajnie bateria mi teraz siadla... Dawno nie uzywalem. Ale to jest sluszny trop, zbadac czy przycisk sam w sobie czy nie szwankuje. Nowy trop, dzieki!

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta

PS: Ew. czy z samowyzwalaczem (2 sek) też tak się dzieje ?
    Tu, niestety sadze, ze nie sprawdzi sie, bo nie robi roznicy, czy wcisne guzikowy wyzwalacz do polowy i bede mial natychmiastowe wywolanie zdjecia, czy tez, z opoznieniem czasowym. Nie tu problem.

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nieżle dmuchasz ,no,no..
    Z calym naleznym szacunkiem, ale wydaje mi sie, ze dmuchajac gruszka w srodek i cisnieniowe osiagi jakie sa z tym zwiazane maja sie nijak do np. do "sprężarki od inhalatora lub podobnego urządzenia" jak mawia poniekad slusznie MacGyver. To caly czas ponizej normy Grucha to ja za duzo nie nadmucham, ale przy opuszczonej migawce, rzeczywiscie moge jej zaszkodzic. Jakby nie bylo to mechanicznie najbardziej wrazliwa czesc aparatu

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta

Spróbuj przemyc styki aparatu przy gnieżdzie bagnetu.Obiektywowe tez.
    BTW.Tak się dzieje z wszystkimi szkłami? Czy to wystepuje na "ONE Shot "?
    Niestety, wszystkie szkla sa "zainfekowane" wiec chyba nie tu problem. Na poczatku ten efekt zauwazylem na 50-tce, potem na zoomie 10-22, a w dalszej kolejnosci na 24-105 i 70-200. A styki blyszcza jak nowe. "One shot" - to glownie uzywam, "AI focus", mniej, ale ten sam problem. "AI servo" - prawie nigdy nie dotykam - i tu nie mam doswiadczenia, nie wiem dokladnie jak dziala, ale wydaje sie ze problem jest tak jakby mniejszy z wyzwoleniem migawki. Ale, podkreslam, nie wiem jak naprawde powinna ona dzialac w tym trybie.
    30D 10-22mm, 24-105mm, 50mm 1.4, 70-200mm 2.8 IS, 580 EX II, 055XPROB plus lampy studyjne i inne gadgety

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Voyshick Zobacz posta
    Z calym naleznym szacunkiem, ale wydaje mi sie, ze dmuchajac gruszka w srodek i cisnieniowe osiagi jakie sa z tym zwiazane maja sie nijak do np. do "sprężarki od inhalatora lub podobnego urządzenia" jak mawia poniekad slusznie MacGyver. To caly czas ponizej normy Grucha to ja za duzo nie nadmucham, ale przy opuszczonej migawce, rzeczywiscie moge jej zaszkodzic. Jakby nie bylo to mechanicznie najbardziej wrazliwa czesc aparatu
    Nie, nie. Źle kombinujesz. Sprężareczki od inhalatorów dają nadciśnień nie rzędu 1,1 - 1,3 bara. Na końcówkę węzyka zakłądasz coś co będzie robić za dyskę (obciętą igłę do strzykawki, końcówkę od automatycznego ołówka 0,5 - 0,7 mm itp) aby zwiększyć prędkość wypływu i masz idealny i bezpieczny przyrząd do dmuchania w aparat. Można też użyć dmuchawki do napowietrzania akwarium (tyle że te nie mają zazwyczaj porządnego filtra powietrza zasysanego. Nie miałęm tu na myśli takich klasycznych sprężarek (czy też jak kto woli, z niemiecka, kompresorów), które dają 2,5 - 3 bary bo tyle nam nie potrzeba.
    A co do gruchy to na większość paprochów i drobinek kurzu wewnątrz aparatu jest ona wystarczająca, byle była odpowiednio duża. Ja polecam takie z apteki, w największym rozmiarze. Trzeba tylko sprawdzić czy w środku nie ma talku i w razie czego pozbyć się go stamtąd.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie, nie. Źle kombinujesz. Sprężareczki od inhalatorów dają nadciśnień nie rzędu 1,1 - 1,3 bara. Na końcówkę węzyka zakłądasz coś co będzie robić za dyskę (obciętą igłę do strzykawki, końcówkę od automatycznego ołówka 0,5 - 0,7 mm itp) aby zwiększyć prędkość wypływu i masz idealny i bezpieczny przyrząd do dmuchania w aparat. Można też użyć dmuchawki do napowietrzania akwarium (tyle że te nie mają zazwyczaj porządnego filtra powietrza zasysanego. Nie miałęm tu na myśli takich klasycznych sprężarek (czy też jak kto woli, z niemiecka, kompresorów), które dają 2,5 - 3 bary bo tyle nam nie potrzeba.
    A co do gruchy to na większość paprochów i drobinek kurzu wewnątrz aparatu jest ona wystarczająca, byle była odpowiednio duża. Ja polecam takie z apteki, w największym rozmiarze. Trzeba tylko sprawdzić czy w środku nie ma talku i w razie czego pozbyć się go stamtąd.
    Nie nie MacGyver, ja tez nie mialem na mysli jakies super osiagi nadcisnieniowe, typu kilka bar (barow, sorry, od dawna po polsku nie udzielalem sie i ze to mialoby mi niby pomoc w mim problemie. Najprawdopodobniej niewlasciwie cie zacytowalem i zostalem zle zrozumiany. Chodzilo mi o fakt, ze gruszka (a mam taka calkiem wielka) nic zlego sie nie zrobie matrycy) Ja nie mialem na mysli klasycznych sprezarek, bo kurna, nic o nich naprawde nie wiem ani nie sa one do mojego problemu potrzebne. I ten fragment cytowany oderwany od reszty nie odnosi juz do mojego problemu autofokusa, to taki off topic . Wiesz, ja pracuje na uniwerku w laboratorium, mam dostep do roznych takich ciekawostek, typu sprezone powietrze, N2, O2 czy CO2. I za pomoca strzykawkek i takiech tam duperel, z aptekarska precyzja moge sobie zaaplikowac punktowy filtrowany wstrzyk jakiegokolwiek czystego gazu na na matryce pod odpowiednim cisnieniem Ale to nie o to chodzi. Ja mam problem z autofokusem i moim skromnym zdaniem (teraz juz) problem nie lezy w przeczyszczeniu "rowa"
    30D 10-22mm, 24-105mm, 50mm 1.4, 70-200mm 2.8 IS, 580 EX II, 055XPROB plus lampy studyjne i inne gadgety

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

.... I ten fragment cytowany oderwany od reszty nie odnosi juz do mojego problemu autofokusa, to taki off topic ....
    Twój wątek, twój offtop :-)
    Ja mam problem z autofokusem i moim skromnym zdaniem (teraz juz) problem nie leży w przeczyszczeniu "rowa"
    Trop przyciskiem spustu migawki wydaje się logiczny (zazwyczaj padają w 30-tkach dużo wcześniej) , metoda z przetestowaniem za pomocą pilota też. Jeśli to istotnie będzie problem tego nieszczęsnego przycisku to nabyć go można na ebayu za kilka $, pozostanie kwestia wymiany (instrukcje są dostępne na YT). Można go również spróbować zreanimować (i tu również pomocny okaże się instruktaż z YT).

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Niestety, gripa nie posiadam, a jesli chodzi o wyzwalacz (nie mam na wezyka, a tylko bezprzewodowy, niecanonowski), to... ooops... zwyczajnie bateria mi teraz siadla...
    To może spróbuj tymczasowo ustawić w funkcjach użytkownika C.Fn-04=1 - wtedy przyciskiem '*' ustawiasz AF a ekspozycję normalnie spustem migawki.

Pozdrawiam, Alex

PS. Z instrukcji 30D:
    C.Fn-04 Shutter/AE lock button

0: Normal
    1: Press '*' button to autofocus AF and press the shutter button halfway to attain AE lock.
    2. ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

Ach, te dwa ostatnie posty to pisalem juz po powrocie z baru i po paru glebszych, ale chyba wszyscy sie zrozumielismy .

Dobra, plan jest taki: kupuje dzis bateryjke do tego mojego bezprzewodowego wyzwalacza i zobacze czy rzeczywiscie problem lezy w spuscie migawki. Dodatkowo jeszcze to zweryfikuje tym ciekawym pomyslem podrzuconym przez Alexa .

I jesli to ten spust, to bede mial dwa sposoby na rozwiazanie problemu, obydwa podejzane na YT (dzieki MacGyver ). Po pierwsze, zwyczajnie przemyje guzik izopropanolem tak jak to zrobil ten mily chlopak: http://www.youtube.com/watch?v=7VQ6oKFxSzA Pomysl prosty, w swojej prostocie wrecz rewelacyjny . Druga metoda troche bardziej mnie przeraza, bo trzeba by rozkrecac caly aparat, a tego to mi sie nie usmiecha robic: http://www.youtube.com/watch?v=CAWGScQeC5g

A moze zamiast isopropanolu jest jakis ciekawsza substancja na czyszczenie stykow w sprzecie? Moze cos doradzicie? Pracuje w labie, mam tu w czym wybierac .

Aha, przypomnialo mi sie dopiero teraz... w sumie mialem ostatnio takze problemy z fleszem. Generalnie problem w swojej istocie podobny do tego z autofokusem. Zwyczajnie, podlaczam lampe i ona raz dziala raz nie dziala. Nie za czesto jej uzywam, dlatego zupelnie o tym zapomnialem... hmmm, chyba przeczyszcze styki bo moze zwyczajnie brudno jest...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A moze zamiast isopropanolu jest jakis ciekawsza substancja na czyszczenie stykow w sprzecie? Moze cos doradzicie? Pracuje w labie, mam tu w czym wybierac .
    To bierz spiryt etylowy, czysty do analiz. Może być też metanol... tylko nie pal fajek podczas tego czyszczenia :-D
    Aha, przypomnialo mi sie dopiero teraz... w sumie mialem ostatnio takze problemy z fleszem. Generalnie problem w swojej istocie podobny do tego z autofokusem. Zwyczajnie, podlaczam lampe i ona raz dziala raz nie dziala. Nie za czesto jej uzywam, dlatego zupelnie o tym zapomnialem... hmmm, chyba przeczyszcze styki bo moze zwyczajnie brudno jest...
    Odkurzyć i wyszorować alkoholem styki, zazwyczaj pomaga. Jeśli wyglądają na zaśniedziałe można użyć delikatnych metod mechanicznych.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

To bierz spiryt etylowy, czysty do analiz. Może być też metanol... tylko nie pal fajek podczas tego czyszczenia :-D
    Na serio etanol absolutny jest lepszy niz isopropanol? To prawda, etanolu 100% na co dzien uzywam do czyszczenia pewnych elelentow z mojego sprzetu w labie, ale myslalem ze do elektroniki to lepszy jest isopropanol... A ja mam tu wszystko w najczystrzych postaciach, takze metanol, aceton, benzeny, chloroformy, czego tylko dusza zapragnie .

Odkurzyć i wyszorować alkoholem styki, zazwyczaj pomaga. Jeśli wyglądają na zaśniedziałe można użyć delikatnych metod mechanicznych.
    Na szczescie zadych tam zasniedzialych zmian nie widzialem.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...ale myslalem ze do elektroniki to lepszy jest isopropanol... A ja mam tu wszystko w najczystrzych postaciach, takze metanol, aceton, benzeny, chloroformy, czego tylko dusza zapragnie .
    Etanol laboratoryjny jest na pewno czystszy od technicznego izopropanolu. Niemniej, nada się i jedno i drugie. Benzyn to bym raczej nie wlewał do aparatu (chyba że zewnętrznie, do usunięcia smoły, zastarzałej plamy tłuszczu itp) a od acetonu trzymaj się z daleka, bo najlepiej to on rozpuszcza tworzywa sztuczne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Braga, Pt

Domyślnie

Etanol laboratoryjny jest na pewno czystszy od technicznego izopropanolu. Niemniej, nada się i jedno i drugie. Benzyn to bym raczej nie wlewał do aparatu (chyba że zewnętrznie, do usunięcia smoły, zastarzałej plamy tłuszczu itp) a od acetonu trzymaj się z daleka, bo najlepiej to on rozpuszcza tworzywa sztuczne
    Ale ja nie mowilem o isopropanolu technicznym, a czystym laboratoryjnym. Poszedlem sprawdzic co tam mamy na stanie - czystosc powyzej 99.8%. To jak, to, czy 100% bezwodny etanol? Mi sie wydaje, ze to chyba wsio rawno...

O benzynie tez nie pisalem, a o benzEnie - najprostrzym aromatycznym weglowodorze . I to tez raczej w formie zartu, za bardzoz tyksyczny to on jest aby z nim latac po domu . Poza tym, pewnie tez by mi wyczyscil aparat przez rozpuszczenie jego plastikowych czesci .

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów