Zdecydowanie lepiej ...![]()
Zdecydowanie lepiej ...![]()
Dla mnie wszystkie foty "wymiatają", z obróbką czy bez. Super kadry, świetna dynamika......i tyle w temacie.
Pozdrawiam.
Chyba bym poprosił o coś pośredniego - #9 było trochę "blade", ale tutaj to już bardziej przypomina (dobrą) grafikę niż zdjęcie. Niezłe zawirowania!
#26 - niezbyt mnie się podoba ten kontrast na styku pary i nieba, zwłaszcza po prawej, gdzie powstaje ciemne "halo". Poza tym, bardzo ładnie.
Ogólnie, na fotkach lotniczych wolę jednak absolutne minimum ingerencji w zarejestrowany materiał, ale to tylko moje zdanie. Kadry fajne!![]()
26 i 27 dla mnie rewelacja
Zaczynam obróbkę zdjęć z tegorocznego "sezonu" pokazów od Ostravy i Mi-24. Sezonu w cudzysłowiu gdyż udało mi się być jedynie w Radomiu i Ostravie.
Radom był świetną imprezą, cały czas w powietrzu się coś działo(żeby iść "siku" musiałem zrezygnować z pokazu iskier), ale bez spotter packa więcej tam nie jadę. Natomiast Ostrava jest zupełnie inną imprezą, którą spędziłem na ściernisku, na bali siana, ale za to bezpośrednio w linii pokazów - czyli wszystko co latało miałem bezpośrednio nad głową, nisko i głośno ze słońcem za plecami.
Ale do rzeczy. Czeski Mi-24:
29. Na początek był agresywnego nalotu na grupę spotterów zaczajonych pod płotem lotniska. Niektórzy, bardziej zmęczeni długą drogą, zostali brutalnie obudzeni.
30. kontrola grupy po drugie stronie pola
31. "pozujemy do zdjęcia"
32. "teraz bez smugaczy"
33. "i wracamy na piwo i kiełbaski"
Komentarze mile widziane :-)
Czekałem na relację
Jakim szkłem robione?
Szkło już od paru lat to samo czyli 100-400.
Tak odnośnie tych fotek, to mam wrażanie jakiejś takiej ogónej nieostrości, ale nie wiem czy to nie kwestia ich wyświetlania przez forum.
Rozgryzłem ostatnio temat nieostrych zdjęć na forum. Miałem czasem komentarz, że trzeba podostrzyć. Zauważyłem, że w nowych przeglądarkach wymiary zdjęcia powiększają się wraz z powiększaniem tekstu i dlatego traci ostrość (jest większe niż jego naturalny rozmiar). Jeśli dać "ctrl -" powinno się poprawić.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Helikopter był naprawdę bardzo blisko i latał szybko, dlatego siłą rzeczy ostre mogły być jedynie jego części - choć jak jeszcze raz patrzę na pierwsze z tej serii to mogłem je sobie darować. Poza tym trochę zaszalałem i robiłem na 1/60s żeby uzyskać ładne rozmycie łopat i to mnie momentami zgubiło.