Nie ma takiej lampy.
Samsung NX
Zwiń
X
-
-
Po pierwszych zalotach (30/2) Sams pokazuje na co ich stać
macro: cena wzrosła z $599 do $799
portret ogór: cena zmalała z $999 do $899
Ado, B&Hthe silence is deafening
Komentarz
-
Zamieszczone przez gietrzy Zobacz wpis
macro: cena wzrosła z $599 do $799
portret ogór: cena zmalała z $999 do $899
Sam zastanawiam się nad 16, 30 i właśnie 60 od Sama. Poczekam jeszcze na to jak ustabilizują się ceny za czas jakiś.
12, 20, 45 też nie ma za darmo w ofercie m4/3, jako alternatywa do Sama.
U Sonego jest E16 (niesłusznie poniżany) jest 50mm/1.8 (nieco ogórowaty) ale kompletny brak jakiegoś sensownego 30mm (CZ24 może i fajny optycznie, ale ta cena i ten rozmiar ... )
Komentarz
-
Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz wpisCałkiem racjonalne działanie, przy starych cenach, to przecież nikt by nie kupił tego ogóra 85mm, bo i po co skoro 60mm/2.8 można ustrzelić przyjemne portreciki.nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Komentarz
-
Zamieszczone przez epicure Zobacz wpisOd zawsze obiektyw f/1,4 są dużo droższe, niż f/2,8, a mimo to chętnych na nie nie brakuje. Różnica w cenie między nimi i tak jest mała, biorąc pod uwagę fakt, że 85-tka wpuszcza 4-krotnie więcej światła.
Chętnych to raczej nie brakuje na obiektywy portretowe z f=1.8, które są tańsze od tych z f=2.8, które to z kolei bywają zazwyczaj oznaczone symbolem MACRO :wink:
Komentarz
-
Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz wpisA po co Ci 4x więcej światła w obiektywie portretowym?nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Komentarz
-
Czy ktoś posiada już NX 16 mm f/2.4 ?
Ile ma kosztować ?
Dziwna jest kolejność największej przysłony : 30/2 - 20/2.8 - 16/2.4
W tym układzie 20 przestaje mieć rację bytu.Ostatnio edytowany przez waldekgdynia; 25158.
Komentarz
-
Zamieszczone przez epicure Zobacz wpisGłównie po to, żeby mieć możliwość uzyskania mniejszej GO, jeśli uznam, że taka będzie potrzebna na zdjęciu. A jeśli przy okazji będę mógł użyć niższej czułości, to tym lepiej dla jakości obrazka, szczególnie przeznaczonego do dalszej obróbki.
Poniżej fotki, mniej więcej, odpowiadające 60mm@2.8 na APS-C
Czemu miałaby służyć jeszcze mniejsza GO na tych fotkach? Czyli użycie 85mm@1.4
16mm/2.4 w zapowiedziach miało cenę 340$ (tak mi się wydaje, o ile dobrze pamiętam).Ostatnio edytowany przez koniecpolska; 14132.
Komentarz
-
Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz wpisCzy ktoś posiada już NX 16 mm f/2.4 ?
Ile ma kosztować ?the silence is deafening
Komentarz
-
Zamieszczone przez gietrzy Zobacz wpis
Komentarz
-
Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz wpisTo widziałem ale chodzi mi o "normalne" ceny takie za jakie można kupić aktualnie 20 i 30.
http://www.bhphotovideo.com/c/search...tialSearch=yesthe silence is deafening
Komentarz
-
Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz wpisCzemu miałaby służyć jeszcze mniejsza GO na tych fotkach? Czyli użycie 85mm@1.4
Takie zdjęcia, jakie pokazujesz, da się zrobić teleobiektywem f/5,6, podchodząc odpowiednio blisko (w kadrze zmieści się pewnie tylko głowa). Mimo to jasne szkła ciągle cieszą się dużym powodzeniem, bo dają dużo większą elastyczność pracy. Dają małą GO w każdych warunkach, a nie tylko przy odpowiednio dużej odległości od tła i jednocześnie małej odległości od fotografowanej postaci.
P.S. Cudownie manipulujesz...Ostatnio edytowany przez epicure; 36019.nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Komentarz
-
Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz wpisTeoria czy praktyka?
Poniżej fotki, mniej więcej, odpowiadające 60mm@2.8 na APS-C
Komentarz
-
Zamieszczone przez sando Zobacz wpisJeśli te zdjęcia mają być przykładem, że do portretów więcej niż 60mm f/2.8 nie potrzeba to mnie nie przekonałeś.
Wystarczy dobry pomysł.
Te fotki faktycznie nie porywają.
Ale może nie są reprezentatywne dla autora ?
Komentarz
-
Na początek przypomnę o co się spieramy -> 85mm1.4 czy 60mm2.8 - i nie odbiegajmy od tematu.
Zamieszczone przez epicureSłużyć miałaby odseparowaniu fotografowanej postaci od tła nawet w sytuacjach, kiedy tło znajduje się tuż za nią, a nie w odległości kilku-kilkunastu metrów, jak na Twoich zdjęciach.
http://fotofotki.pl/images/46wu2xkt5o6k093lfutr.jpg
Tu należy postawić sobie pytanie, czy fotki będą reporterskie czy ustawiane. Jeśli reporterskie, to należy zapytać czy 85mm1,4 jest obiektywem stworzonym do reporterki? Jeśli ustawiane, to powiedzmy sobie, że sprawy tła też są do "ustawienia" :wink:
Zamieszczone przez epicurePoza tym spróbuj objąć więcej, niż jedynie głowę czy popiersie (czyli odsuń się na większą odległość), a szybko odczujesz wady niezbyt jasnego obiektywu.
i wszystkie poprzednie ...
Zamieszczone przez epicureTakie zdjęcia, jakie pokazujesz, da się zrobić teleobiektywem f/5,6,
I jak pisałem wcześniej - nie odbiegaj od tematu.Ostatnio edytowany przez koniecpolska; 14132.
Komentarz
Komentarz