Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: [AMMarshall] Prawdziwy chleb

  1. #1
    Uzależniony Awatar AMMarshall
    Dołączył
    Jun 2009
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno
    Posty
    671

    Domyślnie [AMMarshall] Prawdziwy chleb

    Jako że jestem wnukiem piekarza, moje całe dzieciństwo kręciło się wokół piekarni, kwas się troszkę było przyznać, że nie upiekłem w życiu ani jednego chleba.

    Nadrobiłem więc te wstydliwe zaległości i w dn. 12.10.2010. upiekłem dwa bochenki prawdziwego, żytniego chleba!!





    Oprócz tego, że piękny, to jeszcze pyszny!!

    Smacznego!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Dołączył
    Jul 2006
    Miasto
    Nowy Sącz
    Wiek
    55
    Posty
    2 195

    Domyślnie

    jak się juz rozwiniesz bardziej w dziedzinie wypieku pieczywa, to bedziesz potrzebował szczotek do zmywania pieczywa (strychówek) ,
    a wtedy zapraszam do mnie:-D
    powodzenia w dzidzinie foto i wypieków.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

  3. #3

    Domyślnie

    to czekamy na relację jak zrobiłeś szynkę do kanapki, szkoda że internet zapachu nie przekazuje, super sprawa z tym chlebem
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  4. #4
    Uzależniony Awatar namoamo
    Dołączył
    Sep 2009
    Miasto
    Wawa
    Wiek
    41
    Posty
    928

    Domyślnie

    Wyglada bardzo apetycznie :-)

  5. #5
    Uzależniony
    Dołączył
    May 2008
    Posty
    615

    Domyślnie

    Mnie bardzo podoba się plastyka obrazu (tak, ta mityczna :-D). Czym strzelane fotki? Z jakiego oświetlenia korzystałeś?

    PS Poproszę o przesłanie przepisu na ten wypiek na PW. :-D

  6. #6
    Coś już napisał Awatar yanovitz
    Dołączył
    Jan 2009
    Wiek
    41
    Posty
    99

    Domyślnie

    No to ja sie dolaczam do prosby o przepis na PW. Tu gdzie mieszkam ciezko o dobry chleb ;-)

  7. #7
    Uzależniony Awatar AMMarshall
    Dołączył
    Jun 2009
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno
    Posty
    671

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    jak się juz rozwiniesz bardziej w dziedzinie wypieku pieczywa, to bedziesz potrzebował szczotek do zmywania pieczywa (strychówek) , a wtedy zapraszam do mnie:-D(...)
    Taaakkk!!! Wiem, takie jakby zmiotki z takim specjalnym jakby drewniano-papierowym włosem!!
    Wyślij na PW ofertę, to podeślę do rodziny, bo piekarnia nadal działa!


    Cytat Zamieszczone przez evangelion69 Zobacz posta
    to czekamy na relację jak zrobiłeś szynkę do kanapki, szkoda że internet zapachu nie przekazuje, super sprawa z tym chlebem
    Szynka w kanapce zwykła, ze sklepu (czyt. gów....a, tak samo jak większość chleba w sklepach).
    Pociągu do robienia wędlin ze świnek nie mam. Zresztą gdybym miał, to nie mam w chałupie do tego warunków. No chyba że jakieś polędwiczki ze świnki ale morskiej, ew. z chomika.

    Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Wyglada bardzo apetycznie :-)
    Smakuje i pachnie tak jak wygląda... O niebo lepszy niż ten w sklepach, przynajmniej tu w Skierniewicach.
    Zjadłem kilka godzin temu i nadal żyję.

    Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Mnie bardzo podoba się plastyka obrazu (tak, ta mityczna :-D). Czym strzelane fotki? Z jakiego oświetlenia korzystałeś?
    PS Poproszę o przesłanie przepisu na ten wypiek na PW. :-D
    Strzelane:
    5D + 24-105, ISO 1000, f/4 - f/8, bez błyskania.
    Próbowałem zniwelować polarem odblaski z szyby (jest lekko lustrzana) ale nic to nie dało.

    Przepis:
    - zakwas z mąki żytniej (wziąłem z piekarni ale można sobie zrobić jakoś)
    - mąka żytnia
    - mąka pszenna
    - 5 dkg drożdży
    - sól

    Wszystkie proporcje "na oko".

    Ciasto musi podrosnąć, później przekładamy je do blaszek, znów musi podrosnąć. Piekarnik ustawiamy na 200 st C.
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chleb wodą lub mlekiem (najlepiej taką wspomnianą strychówką).

    Piecze się około 50 minut.

    Smacznego!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

  8. #8
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Oct 2006
    Miasto
    Kraków/Szczecin
    Wiek
    44
    Posty
    1 641

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Oprócz tego, że piękny, to jeszcze pyszny!!

    Smacznego!
    Chelb wygląda smakowicie. Zdjęcia... a chleb wygląda smakowicie
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

  9. #9
    Uzależniony Awatar AMMarshall
    Dołączył
    Jun 2009
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno
    Posty
    671

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Chelb wygląda smakowicie. Zdjęcia... a chleb wygląda smakowicie
    zdRAWki
    HuleLam, rozumiem, że chleb OK ale fotki też OK, czy chleb OK ale fotki już nie OK ?
    Tłumacz się!!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

  10. #10
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Oct 2006
    Miasto
    Kraków/Szczecin
    Wiek
    44
    Posty
    1 641

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    HuleLam, rozumiem, że chleb OK ale fotki też OK, czy chleb OK ale fotki już nie OK ?
    Tłumacz się!!
    Moim zdaniem: Fotki jak na poglądowe OK, jak na artystyczne... chleb na pewno 100 razy lepszy!
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •