Witam,
Czytam i czytam i coraz bardziej głupieje. chciałbym prosić o pomoc w wyborze obiektywu do fotografi ciast i tortów. Cena myślę że do 2000 zł bedzie ok.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Witam,
Czytam i czytam i coraz bardziej głupieje. chciałbym prosić o pomoc w wyborze obiektywu do fotografi ciast i tortów. Cena myślę że do 2000 zł bedzie ok.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
100 macro, 90 macro
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
tak jak kolega wyżej, jedyny słuszny wybór to 100 macro i niekoniecznie L-ka ale koniecznie statyw, no chyba że tort ma ze dwa metry ale to już inna bajka
Ostatnio edytowane przez asfot1 ; 27-04-2016 o 21:37
Canon-fajna puszka i kilka szkiełek
24-70 2.8 lub 4 IS
Najlepszy będzie taki sam jak do fotografowania kiełbasy i platerów z garmażerką.
Tak do tortów. No chyba że chcesz je robić 35mm to bardzo proszę....
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Jeśli obiektyw ma być dokupiony do posiadanego już aparatu, to powinniśmy wiedzieć, jaki to aparat.
Najważniejsze: pełna klatka, czy APS-C.
Pamiętajmy też, że za 2000 zł musimy raczej ograniczyć marzenia o 24-70 ze stałym światłem. Zresztą przy niepełnej klatce byłoby to zupełnie nieoptymalne rozwiązanie.
Osobiście wolałbym coś zaproponować dopiero, jak dowiem się czegoś bliższego o samym aparacie.
PS. No i te torty, o których ktoś przytomnie wspomniał: jakie one będą. Jeśli czasem wypieką się jakieś wielkie, to długa lufa macro mogłaby się okazać mało poręczna.
Ostatnio edytowane przez mqqlka ; 27-04-2016 o 23:22
Albo ma się odpowiednio dużo miejsca albo się je organizuje. 50mm do zdjęć lifestyle, 85mm do planów ogólnych, 100mm macro do wszystkiego
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....