Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon AE-1

  1. #1
    Winry
    Guest

    Domyślnie Canon AE-1

    Witam kupiłam Canona AE-1, jest to mój pierwszy aparat analogowy, dlatego nie wiem czy robię coś źle czy też jest on uszkodzony. Zrobiłam dwie klisze i na obu po wywołaniu okazało się, że na ok. 72 zdjęcia wyszły jedynie 24. Na kliszy widoczne są puste miejsca, np. jest jedno zdjęcie po czym 3 puste klatki. Chciałabym się zapytać czy jest możliwe, że aparat jakoś 'przeskakuje'?Czy też może ja popełniam błędy w obsłudze?
    Pozdrawiam

  2. #2
    Uzależniony Awatar Viracocha
    Dołączył
    Jan 2004
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    853

    Domyślnie

    Parametry naświetlania (przysłona i czas) ustawiasz wg wskazań światłomierza?

  3. #3
    Coś już napisał Awatar danny
    Dołączył
    Jan 2007
    Miasto
    Haga (NL)
    Wiek
    43
    Posty
    76

    Lightbulb AE-1 pomiar światła

    (Jeśli temat już był maglowany prosze o popdpowiedź gdzie - nie udało mi sie dokopać)

    czy mogłby mi ktos wytlumaczyć jak właściwie dobrać ekspozycje w ae-1? z lewej strony biega wskazówka światłomierza (jeśli oparta jest o górny próg to prześwietlone, jak dotyka dolu - to niedoświetlone). to gdzie jest ekspozycja '0'? zakładać ze krakowskim targiem w środku?

    inna sprawa - porownuję wymagany czas ekspozycji (zakladając że jak wyżej - jeśli wskaznik światlomierza jest po środku to jest '0') na w/w ae-1 i to co by zaproponował cyfrowy 20D. oba mają podłączone szkło 50mm, te same warunki oświetleniowe, oba na iso100. cyfrowy (bo taki obiektyw jest) ma przeslonę 2,8, analog 1,2. można by wieć zalożyć żę wymagany czas ekspozycji na analogu będzie krótszy.
    cyfrowy sugeruje 1/60 (przy przeslonie 2,8) a analog 1/4 (przesłona 1,2). na mój wid coś tu nie halo, ale może się mylę; światłomierz w ae-1 wydaje sie działać, ale taka rożnica jest dosyć spora.
    czy ktoś pokusiłby sie o komentarz takiej sytuacji?
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

  4. #4

    Dołączył
    Oct 2007
    Miasto
    Kraków
    Posty
    11

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    czy mogłby mi ktos wytlumaczyć jak właściwie dobrać ekspozycje w ae-1? z lewej strony biega wskazówka światłomierza (jeśli oparta jest o górny próg to prześwietlone, jak dotyka dolu - to niedoświetlone). to gdzie jest ekspozycja '0'? zakładać ze krakowskim targiem w środku?
    W wizjerze po prawej stronie masz wskazowke, ktora "biega" po skali z wartosciami przeslony. Zakladajac, ze nie uzywasz automatycznego doboru przeslony (zielone A) operacja przebiega nastepujaco: na pierscieniu przeslony wybierasz interesujaca Cie wartosc, nastepnie ustawiasz czas na kolku i wciskajac spust do polowy sprawdzasz w wizjerze czy przy takim czasie wskazowka znajdzie sie przy wartosci jaka wczesniej wybrales na pierscieniu obiektywu. Jezeli tak, to smialo mozesz wcisnac spust do konca i cieszyc sie zdjeciem z poprawna ekspozycja. W innym przypadku dobierasz czas dopoki wskazowka nie pokaze odpowiedniej wartosci.

  5. #5
    Coś już napisał Awatar danny
    Dołączył
    Jan 2007
    Miasto
    Haga (NL)
    Wiek
    43
    Posty
    76

    Domyślnie

    mbdsgn: wielkie dzięki! działa - i nawet sie ekspozycja kupy trzyma
    mam doświadczenie z minoltami i yashikami - tam princip troche inaczej został wdrożony; z przyzwyczajenia starałem sie doszukiwać podobieństwa, ale oprócz latającej wskazówki więcej się nie doszukalem.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

  6. #6
    Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt
    Dołączył
    Sep 2005
    Wiek
    44
    Posty
    5 780
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

  7. #7
    pawcio1972
    Guest

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    (Jeśli temat już był maglowany prosze o popdpowiedź gdzie - nie udało mi sie dokopać)

    czy mogłby mi ktos wytlumaczyć jak właściwie dobrać ekspozycje w ae-1? z lewej strony biega wskazówka światłomierza (jeśli oparta jest o górny próg to prześwietlone, jak dotyka dolu - to niedoświetlone). to gdzie jest ekspozycja '0'? zakładać ze krakowskim targiem w środku?

    inna sprawa - porownuję wymagany czas ekspozycji (zakladając że jak wyżej - jeśli wskaznik światlomierza jest po środku to jest '0') na w/w ae-1 i to co by zaproponował cyfrowy 20D. oba mają podłączone szkło 50mm, te same warunki oświetleniowe, oba na iso100. cyfrowy (bo taki obiektyw jest) ma przeslonę 2,8, analog 1,2. można by wieć zalożyć żę wymagany czas ekspozycji na analogu będzie krótszy.
    cyfrowy sugeruje 1/60 (przy przeslonie 2,8) a analog 1/4 (przesłona 1,2). na mój wid coś tu nie halo, ale może się mylę; światłomierz w ae-1 wydaje sie działać, ale taka rożnica jest dosyć spora.
    czy ktoś pokusiłby sie o komentarz takiej sytuacji?
    Witam.
    W AE-1 Program na manual prawidłowa ekspozycja jest na przysłonie 5.6. Nie wiem jak wygląda wizjer w AE-1 bo go nie mam.

    Odwiedź tę stronę:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...resources/SLRs
    Powinna tam być instrukcja obsługi do AE-1 i również tryb manual.
    Znalazłem:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ae1/basic2.htm
    Przy wartości 5.6 w AE-1 masz kropkę. W trybie manual po nastawieniu czasu musisz tak kręcić pierścieniem przysłony aby wskazówka światłomierza wskazywała wartość przysłony 5.6. Powinno teraz być dobrze.

    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez pawcio1972 ; 21-09-2008 o 17:37

  8. #8
    swordfish
    Guest

    Domyślnie

    Witam
    Dokonałem zakupu.

    Canon ae-1 FD 35 1:2 S.S.C.
    Filtr UV Tiffen HAZE 1

    Jest instrukcja (in english), dekielek przedni, pasek i ładny stan wizualny. Wskazówka od czasomierza smiga, diody migają, obietyw ostrzy, nowa bateria.

    Problem 1:

    Czy którys z fotomaniakow zna być może adres rzetelnego serwisu w Poznaniu? Taki co to przegląd + regenerację świadczy..

    Problem 2:

    Nie wiem na ile powazny, może wynika z błednego założenia obiektywu...nie wiem...

    Przysłona jest otwarta całkowicie. Bez względu na wartość ustawioną na pierścieniu.No sie nie rusza. Bez wzgledu na ustawienie przełącznika blokujacego.Ale...Gdy sie obiektyw odejmie i palcem sie delikatnie dżwignię blokująca na obiektywie przesunie,do pozycji "przesłona odblokowana" zapwne, to działa. Wygląda, że dźwigienka korpusowa nie dosuwa do konca dźwigienki obiektywowej.Tak mi wygląda...

    Czy ja się wyrażam dostatecznie jasno, czy któs ma jakies pomysły?

  9. #9
    Początki nałogu
    Dołączył
    Sep 2007
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    276

    Domyślnie

    Wszystko jest w porządku. Tak ma być. To skomplikowana mechanika. Skutkiem jest np. kłopot z obejrzeniem przysłony w obiektywie bez aparatu - trzeba mieć trzy ręce i wiedzieć, gdzie nacisnąć.
    Masz w aparacie przycisk podglądu działania przysłony, z prawej, patrząc od strony obiektywu...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

  10. #10
    swordfish
    Guest

    Domyślnie

    Dzięki.Faktycznie, jest git.Głupi człowiek, niedoświadczony...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47